Wat is botox: een arts legt uit

Botulinetoxine, beter bekend als botox, is een middel dat op vele manier kan worden ingezet. In de cosmetische kliniek wordt het gebruikt om bepaalde spieren in het gezicht te ontspannen en op die manier lijntjes en rimpels te verzachten of te voorkomen.

 

Botulinetoxine wordt onder gecontroleerde omstandigheden gewonnen uit het clostridium botulinum-organisme. Botulinetoxine type A is het meest effectief gebleken en wordt dus ook wijdverspreid gebruikt. Het middel kan worden geïnjecteerd in een spier op de plek waar deze het meest samentrekt, wat zorgt voor een tijdelijke blokkade tussen de zenuwen en de spieren. Hierdoor kan de spier minder goed samentrekken. Bij sommige spieren wordt volstaan met een enkele injectie, andere spieren hebben er meerdere nodig. De arts bepaalt op de basis van de anatomie en de specifieke gezichtskenmerken van behandelde persoon de dosering en op welke specifieke plaats een injectie gezet moet worden.

 

De werking van botulinetoxine is na een tot twee weken zichtbaar en duurt ongeveer drie tot vier maanden. De activiteit van de spier komt dan langzaam maar zeker terug. Het wordt dan ook geadviseerd om de behandeling na deze tijd te herhalen.

 

De bovenste helft van het gezicht

In de bovenste helft van het gezicht zorgen drie grote spieren voor de meest voorkomende lijntjes. In het volgende plaatje zijn die spieren schematisch aangegeven.

 

Afbeelding1

 

Frons

De frons wordt veroorzaakt door beweging van de spieren corrugator en procerus. De procerus bevindt zich precies in het midden tussen de wenkbrauwen en de corrugator loopt zowel links als rechts boven de wenkbrauwen. Deze spieren zorgen ervoor dat de huid samentrekt in de lijn die de frons wordt genoemd.

Om de frons met botulinetoxine te behandelen, is het nodig om vijf injecties te plaatsen. Een in de procerusspier en vier injecties verdeeld over beide corrugatorspieren. Op die manier worden deze spieren minder actief gemaakt, zodat ze geen lijnen in de huid kunnen trekken.

 

Afbeelding2-500x175

 

De voorhoofdrimpels

Op het voorhoofd ligt een grote spier direct onder de huid, de frontalisspier. Deze is opgedeeld in twee delen en zorgt ervoor dat de wenkbrauwen opgetrokken kunnen worden. Als deze spier overactief is, kunnen de voorhoofdslijnen diep worden en soms ook blijven staan in rust.

 

De frontalisspier kan met enkele injecties botulinetoxine behandeld worden. Hoeveel dit er zijn en wat de dosering is, is per persoon verschillend en zal door de arts worden bepaald.

 

Afbeelding3-500x166

 

De kraaienpootjes

De kraaienpootjes worden veroorzaakt door overmatig samentrekken van de orbicularis oculi-spier. Deze spier loopt in een kring rondom de oogkas. Met botulinetoxine kan deze spier minder actief gemaakt worden. Er kunnen twee, drie of vier injecties aan beide kanten van de oogkas geplaatst worden, afhankelijk van de sterkte van de spier en de wensen van degene die behandeld wordt. Een bijkomend effect is dat de wenkbrauw met het ontspannen van de orbicularis oculi subtiel gelift wordt. Er kan desgewenst ook alleen gekozen worden voor de wenkbrauwlift met botulinetoxine.

 

Indien nodig kunnen ook onder de ogen heel laag gedoseerde en oppervlakkige injecties gezet worden als de lijntjes zich vooral daar concentreren.

 

Afbeelding4-500x178

 

De onderste helft van het gezicht

Ook in de onderste helft van het gezicht kan er met botulinetoxine behandeld worden, dit betreft vaak spieren rondom de mond.

 

Masseter

De masseter- of de grote kauwspier bevindt zich aan weerszijden van de wangen en kunnen soms voor een bredere gezichtsvorm zorgen. Ook mensen die veel kaakklemmen of knarsetanden kunnen baat hebben bij behandeling van deze spieren met botulinetoxine.

 

Afbeelding5

 

Door een tot twee injecties diep in deze spier te plaatsen, wordt de spier tot rust gebracht en kan het gelaat smaller gaan ogen. Ook de klachten van kaakklemmen of knarsetanden verminderen of verdwijnen helemaal.

 

Afbeelding6-500x154

 

Gummy smile

Bij sommige mensen trekt de bovenlip erg op als zij lachen en er wordt dan meer tandvlees zichtbaar dan wenselijk is. Dan kunnen er injecties geplaatst worden in de spier LLSAN (levator labii superioris alaeque nasi) om de bovenlip te laten zakken naar een niveau waarop bij lachen alleen de tanden zichtbaar zijn.

 

Afbeelding8-500x176

 

De spier loopt naast beide neusvleugels richting de ooghoek. Er worden een of twee injecties net aan weerszijden van de neusvleugels geplaatst.

 

Afbeelding7-500x157

 

Hangende mondhoeken

Als iemand vaak de mondhoeken naar beneden trekt, kan dit lijnen geven bij de mondhoeken, richting de kin. Deze ontstaan door samentrekken van de spier DAO (depressor angularis oris). Deze spier loopt vanaf de mondhoeken naar de kin.

 

Afbeelding9

 

Om deze spier te ontspannen zijn enkele injecties botulinetoxine nodig. Soms verdwijnen de lijntjes hiermee niet volledig en is er aanvullende behandeling nodig met bijvoorbeeld een filler om de lijntjes wat op te vullen.

 

2021-04-08_10h33_01-500x191

 

Rokerslijntjes

De fijne lijntjes net boven de bovenlip worden ook wel rokerslijntjes of radiale liplijnen genoemd. Deze lijntjes zijn het meest zichtbaar als iemand een kusbeweging maakt, maar kunnen ook in de huid blijven staan. Ze ontstaan door samentrekken van de orbicularis orisspier, dit is de spier die de mond omringt.

 

Afbeelding10-500x262

 

Om deze iets te ontspannen kan er heel oppervlakkig een lage dosering botulinetoxine geïnjecteerd worden in deze spier. Ook hier kan het zo zijn dat de lijntjes al te diep zijn, er kan dan ook besloten worden om ze op te vullen met een filler.

 

Afbeelding11-500x240

 

Overige behandelingen met botulinetoxine

Er zijn nog een aantal andere spieren en klachten die met botulinetoxine behandeld kunnen worden. Deze zijn onder andere de spieren die de bunny-lines veroorzaken of de deukjes in de kin. Ook kan migraine behandeld worden door botulinetoxine te injecteren in bepaalde voorhoofds- of nekspieren, dit kan voor sommige mensen de klachten doen verminderen.

 

Indien iemand overmatig zweet onder de oksels, kan er ook botulinetoxine in de huid van de oksels geïnjecteerd worden. Dit zorgt ervoor dat de zweetklieren op die plek tijdelijk worden uitgeschakeld en er op die plek minder wordt gezweet.

 

Copyright © 2024 Skin + Surgery Clinics. All rights reserved

De eerder benoemde resultaten kunnen niet gegarandeerd worden. De resultaten verschillen van persoon tot persoon. We kunnen geen concrete uitspraken doen over hoe uw lichaam reageert op bepaalde behandelingen of producten.Beoordeling van Skin+Surgery Clinics op kliniekervaringen.nl: 8.8 uit 10 (195 beoordelingen)
Vrijblijvend
adviesgesprek
Maak een
afspraak