10 x fabels over Botox

Botox: we hebben er allemaal wel eens van gehoord. Misschien ben je al bekend met Botox behandeling, misschien moet je er niet aan denken. Wat je ook van Botox vindt, het blijft, jaar na jaar, de meest populaire niet-operatieve cosmetische behandeling. Het aantal mensen dat een Botox behandeling ondergaat blijft toenemen en het is voor miljoenen mannen en vrouwen wereldwijd een vast onderdeel van hun uiterlijke verzorging geworden. Ondanks de ongekende populariteit van Botox, zijn er nog steeds tal van misvattingen omtrent de behandeling. We zetten de 10 grootste fabels voor je op een rij.

 

Fabel 1: je ziet er ouder uit als je Botox eenmaal is uitgewerkt

Je gezicht zal er niet ouder of slechter uitziet als je behandeling is uitgewerkt of als je na langer gebruik besluit te stoppen met Botox. Botox zelf veroorzaakt namelijk geen rimpels of nieuwe lijnen, het zijn slechts de bestaande rimpels die terugkomen als je stopt met Botox of als de effecten van je behandeling uitwerken. Deze rimpels kunnen goed opnieuw behandeld worden als ze je toch blijven storen. Zelfs behandelingen met langere tussenpozen waarbij het effect volledig is uitgewerkt, zijn zinvol tegen rimpels. Iedere keer maak je de spier iets minder sterk, waardoor de rimpelvorming wel degelijk wordt vertraagd. Plan je je Botox behandelingen juist heel consistent en regelmatig, dan zul je merken dat je uiteindelijk minder Botox nodig hebt, of minder frequent hoeft te komen. Door de spiertjes telkens te ontspannen met de Botox, worden ze uiteindelijk minder sterk en blijven rimpels steeds langer weg.

 

Fabel 2: Botox is verslavend

Botox zelf is op geen enkele manier verslavend. Het stofje zelf zorgt er dus niet voor dat je de behandelingen gedwongen blijft herhalen. Mensen raken daarentegen wel een beetje verslingerd aan de resultaten van Botox. Deze relatief simpele en veilige behandeling heeft dusdanig veel effect op specifieke rimpels, dat het goed voor herhaling vatbaar blijft. Je kunt echter op ieder gewenst moment stoppen met je Botox behandelingen, zonder dat je rimpels daardoor erger worden of je andere vervelende effecten ervaart.

 

Fabel 3: Als je niet direct resultaat ziet, heeft het niet gewerkt

Botox bindt zich aan de zenuw en blokkeert de zenuwprikkel naar de spieren. Zo voorkomt de Botox dat de geïnjecteerde spiertjes samentrekken en rimpels vormen. Dit proces heeft wat tijd nodig. Je zult dus nooit binnen de eerste 10 minuten effect voelen van je Botox behandeling. In werkelijkheid kan Botox tot 2 weken na je behandeling nodig hebben om optimaal te gaan werken.

 

Fabel 4: Botox onder je ogen is niet mogelijk

Waar Botox regelmatig wordt ingezet als behandeling tegen kraaienpootjes, komt gebruik onder de ogen minder vaak voor. Maar, dat betekent niet dat het niet kan. Soms heb je juist fijne, storende lijntjes onder de ogen. Een klein drupje Botox kan helpen te ogen te openen en het gebied te verzachten. Juist hier geldt echter dat het belangrijk is een ervaren arts te vinden die goed kan bepalen of je een geschikte kandidaat bent voor Botox onder de ogen. Als deze behandeling door een niet-ervaren arts wordt uitgevoerd, kan het de vorm van ogen (tijdelijk) negatief beïnvloeden.

 

Fabel 5: Alle rimpel relaxers zijn Botox

Net zoals we lippenbalsem ‘Labello’ noemen, is ‘Botox’ een merknaam die wordt gebruikt om alle rimpel relaxers aan te duiden. In werkelijkheid zijn er diverse andere merknamen op de markt zoals BoCouture, Azzalure, Xeomin, Vistabel en Dysport. Het zijn allemaal verschillende soorten botuline toxines, die onderling subtiel verschillen als het gaat om structuur, potentie, duur en bewaarwijze. Hun effecten en resultaten lijken echter enorm op elkaar, al kunnen onderlinge prijzen wel verschillen. Het is dus de moeite waard om met je behandeld arts te overleggen welke merk wordt gebruikt en of je uit verschillende opties kunt kiezen.

 

Fabel 6: Botox en fillers zijn hetzelfde

Hoewel Botox en fillers beide erg populaire cosmetische behandelingen zijn, zijn ze heel verschillend. Beide zijn bedoeld om rimpels te verhelpen, maar werken anders. Botox helpt spieren te ontspannen, om zo rimpels te voorkomen die worden veroorzaakt door veelvuldig samentrekken van spieren. Denk aan de fronsrimpel, voorhoofdrimpels of kraaienpootjes. Fillers helpen bij het opvullen van specifieke rimpels, zoals de neuslippenplooi of marionetlijnen, of het creëren van meer volume in bijvoorbeeld wangen, kaaklijn of lippen.

 

Fabel 7: Cosmetische chirurgie kan Botox volledig vervangen

Je zou kunnen denken dat cosmetische chirurgie, zoals een facelift, een betere optie zou zijn dan een Botox behandeling, maar dat is niet perse het geval. Het grootste argument hiervoor is vaak dat mensen een permanente oplossing zoeken tegen rimpels, en behandelingen als Botox niet telkens willen herhalen. Helaas ligt het genuanceerder dan dat. Cosmetische chirurgie is geweldig om huidverslapping rondom de wangen (met een facelift) of de oogleden (met een ooglidcorrectie) te verhelpen. Al is het niet per definitie de beste oplossing voor de fronsrimpel, voorhoofdrimpels of kraaienpootjes. Sterker nog, je kunt je Botox behandeling heel goed blijven herhalen en kunnen juist heel mooi zijn ter aanvulling op de resultaten van cosmetische chirurgie.

 

Fabel 8: Botox is vergif voor het lichaam

Dit is ergens een hele begrijpelijke misvatting, gezien Botox in technische termen inderdaad gif is. Maar omdat Botox in de spier wordt geïnjecteerd, komt het nauwelijks in de buurt van andere weefsels of structuren. Het komt dus niet, zoals andere (medicinale) injecties, in de bloedbaan van het lichaam terecht. Dit maakt het een relatief veilige behandeling, zonder nadelige bijwerkingen voor je lichaam.

 

Fabel 9: Botox is alleen voor rimpels

Botox staat bekend als cosmetische anti-rimpel behandeling, maar wist je dat je Botox voor veel meer kunt inzetten dan alleen een jeugdigere blik? In de medische wereld wordt Botox al decennia lang in gezet tegen migraine, tandenknarsen en overmatig zweten. Bij goede, ervaren klinieken kun je niet alleen terecht voor cosmetische Botox behandelingen, maar kun je vaak ook geholpen worden om medische klachten en ongemakken met Botox te verhelpen.

 

Fabel 10: Botox bevriest je gezicht

Veel mensen denken vaak dat je dankzij Botox geen beweging meer kunt hebben in je gezicht. Dat het je mimiek laat verdwijnen en je een emotieloze, frozen blik krijgt. Dit is hoeft echter helemaal niet het geval te zijn, mits je je Botox behandeling door een ervaren arts laat uitvoeren. De hoeveelheid Botox, de precieze injectieplek en welke gebieden je precies wilt behandelen zijn allemaal bepalend voor de resultaten van je Botox behandeling. Ieder mens is hierin uniek, en het is belangrijk een specialist te vinden die naar jouw gezicht kan kijken en kan bepalen wat jij nodig hebt. Er zijn veel methoden om Botox te prikken en allemaal bieden ze een ander gewenst resultaat. Het is écht mogelijk om rimpels te verzachten en toch de natuurlijke beweging van het gezicht te behouden. Vind een specialist die bij je past, bespreek goed wat je wilt bereiken en onthoud: less is more.

Copyright © 2021 Skin + Surgery Clinics. All rights reserved

De eerder benoemde resultaten kunnen niet gegarandeerd worden. De resultaten verschillen van persoon tot persoon. We kunnen geen concrete uitspraken doen over hoe uw lichaam reageert op bepaalde behandelingen of producten.Beoordeling van Skin+Surgery Clinics op kliniekervaringen.nl: 8.8 uit 10 (195 beoordelingen)
Website by Lead Tactics
Vrijblijvend
adviesgesprek
Maak een
afspraak